Terugkijken Webinar Kickstart je rekenkeuze

Ook dit schooljaar organiseren wij weer een reeks webinars over onze methoden. In deze serie helpen we je met praktische informatie en antwoord op je vragen om een keuze voor een nieuwe methode te kunnen maken. Op 3 maart vond de eerste voor rekenen plaats. Niet weer een zoveelste oriëntatiewebinar, maar een middag vol informatie én inspiratie! De presentaties kun je hier terugkijken. Hiermee krijgt jullie keuzeproces begin 2021 een flinke kickstart.

Wat kun je verwachten

In de presentaties nemen experts uit het vak je mee over eerlijke leerkansen voor alle leerlingen, geven ze je praktische tips bij het kiezen van een nieuwe rekenmethode en vertellen je over de toegevoegde waarde van EDI. Onze methodespecialist Niels Bak presenteert Getal & Ruimte Junior, de nieuwste rekenmethode van Noordhoff. Na afloop van het webinar ben je goed voorbereid op het kiezen van een nieuwe rekenmethode en heb je een beter beeld of Getal & Ruimte Junior bij jullie rekenvisie past.

Terugkijken alle webinars >>

 

De presentaties en sprekers:

Zo geef je alle leerlingen eerlijke leerkansen – Sarah Bergsen

De kansen van kinderen zijn helaas niet gelijk. De missie van Sarah Bergsen: het onderwijs zo vormgeven, dat je kinderen wél een eerlijke kans geeft. In haar presentatie vertelt ze hoe je dit met de volgende principes bereikt: – Altijd kunnen proberen – Van concreet naar abstract – ‘Leer mij het zelf te doen’ – Aanpakken i.p.v. aanpassen – Zet ze aan het denken Daarnaast vertelt ze over de aanpak, strategieën en didactiek die ze schoolbreed op haar school volgen.

Sarah Bergsen is onderwijskundige, trainer en schoolleider met een missie: eerlijke leerkansen voor alle kinderen. Haar expertise ligt bij didactiek, cognitieve psychologie en leerstrategieën. Je kent haar wellicht van haar bijdrage aan researchED, of de artikelen over het belang van kennis als basis in het leren. Onlangs was Sarah in het nieuws over oplossingen voor leerachterstanden vanwege de lockdown.

In haar presentatie verwijst Sarah naar het artikel over cognitieve belastingtheorie. Je kunt dit artikel hier downloaden.

Praktische tips bij het kiezen van een nieuwe rekenmethode – Ynte Essers

Ynte Essers is onderwijskundige en toetsdeskundige en eigenaar van HELDER onderwijsadvies en Focus PO. Ze is o.a. expert in het werken met doorgaande leerlijnen, cruciale leerdoelen, referentieniveaus en onderwijskwaliteit. Vooral praktisch aan de slag gaan en behapbaarheid zijn haar uitgangspunten.

 

Wat maakt Getal & Ruimte Junior uniek? – Niels Bak

Niels Bak is Methodespecialist en key accountmanager Getal & Ruimte Junior bij Noordhoff.  In deze presentatie licht hij een aantal unieke kenmerken van de methode uit.
Meer informatie over de methode vind je op www.getalenruimtejunior.nl.

 

Effectief rekenonderwijs dankzij EDI – Janneke Kerssens

Tijdens de presentatie effectief rekenen dankzij EDI vertelt Janneke de grote lijnen van expliciete directe instructie, zoals hoe je de verantwoordelijkheid overdraagt van de leerkracht op de leerling bij het aanleren van een nieuw doel. Je ontvangt handige tips waar je direct mee aan de slag kunt gaan in je eigen rekenles.

Janneke Kerssens, 35 jaar, is sinds 2010 werkzaam als leerkracht in het primair onderwijs. Ze geeft les in groep 3 en is gespecialiseerd in expliciete directe instructie (EDI) en rekenen. Zij blogt voor Noordhoff over EDI en het rekenonderwijs. Daarnaast volgt ze de opleiding tot schoolleider.

Wil je de blogs van Janneke over EDI lezen en meer informatie over EDI, ga dan naar I love EDI.

 


Programma

 • 14.30 – 14.35 uur – Introductie
 • 14.35 – 14.50 uur – Zo geef je alle leerlingen eerlijke leerkansen – Sarah Bergsen – Schoolleider en onderwijsadviseur
 • 14.50 – 15.05 uur – Praktische tips bij het kiezen van een nieuwe rekenmethode – Ynte Essers, onderwijsadviseur
 • 15.05 – 15.10 uur – Pauze
 • 15.10 – 15.40 uur – Wat maakt Getal & Ruimte Junior uniek?  – Niels Bak – methodespecialist
 • 15.40 – 15.55 uur – Vragen & verder praten aan de digitale tafel
 • 15.55 – 16.05 uur – Pauze
 • 16.05 – 16.25 uur – Effectief rekenonderwijs dankzij EDI – Janneke Kerssens – leerkracht, rekencoördinator en EDI-expert
 • 16.25 – 16.40 uur – Vragen & verder praten aan de digitale tafel
 • 16.40 – 16.45 uur – Afsluiting
 • 16.45 – 17.00 uur – Verder praten & borrel

 

 

Vragen & verder praten aan de digitale tafel

Tijdens het webinar was er twee keer een kwartier tijd om je vragen te stellen aan diverse experts.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.


 

Webinar terugkijken

Dit webinar is opgenomen op 3 maart 2021