Terugkijken webinar Kickstart je taalkeuze

Op 15 maart vond ‘Kickstart je taalkeuze’ plaats. Niet weer een zoveelste oriëntatiewebinar, maar een middag vol informatie én inspiratie! De presentaties kun je hier terugkijken. Hiermee krijgt jullie keuzeproces begin 2023 een flinke kickstart.

Wat kun je verwachten

In de presentaties nemen experts uit het vak je mee over effectief taal- en leesonderwijs, geven ze je praktische tips bij het kiezen van een nieuwe methode en vertellen leerkrachten over hun ervaringen met Nieuw Nederlands Junior, de nieuwste methode voor taal, spelling en lezen van Noordhoff. Onze methodespecialist Pim Freie vertelt wat Nieuw Nederlands Junior zo uniek maakt. Na afloop van het webinar ben je goed voorbereid op het kiezen van een nieuwe methode en heb je een beter beeld of Nieuw Nederlands Junior bij jullie taalvisie past.

Terugkijken alle sessies >>

De presentaties en sprekers:

De vijf uitgangspunten van effectief taal-en leesonderwijs – Karin Versloot (Expertis)

Begrijpend lezen, schrijven en spreken zijn belangrijke vaardigheden en vormen voor kinderen de basis om verder te leren. Maar hoe zorg je dat je op een effectieve én boeiende manier taal- en leesonderwijs geeft? In deze key-note gaat Karin Versloot in op de vijf uitgangspunten van effectief taal- en leesonderwijs.

Karin Versloot is adviseur bij Expertis Onderwijsadviseurs. Hiervoor heeft zij vijftien jaar met veel passie als leerkracht in het basisonderwijs gewerkt. In die vijftien jaar heeft ze het vakmanschap steeds verder uitgediept; wat houdt goed onderwijs in en hoe maak ik mijn lessen zo boeiend en effectief mogelijk? En hoe doe ik dat bij begrijpend lezen? Karin heeft veel ervaring met het versterken van het taal- en leesonderwijs onder andere met de implementatie van Close Reading.

Presentatie Karin terugkijken >>

Wat maakt Nieuw Nederlands Junior uniek? – Pim Freie

Pim Freie is methodespecialist bij Noordhoff. In deze presentatie licht hij een aantal unieke kenmerken van de Nieuw Nederlands Junior uit. Meer informatie over de methode vind je op nieuwnederlandsjunior.nl.

Presentatie Pim terugkijken >>

Praktische tips voor je methodekeuze – Chantalle Blomsteel (Viavansas)

In deze presentatie geeft Chantalle je praktische tips bij het kiezen van een nieuwe taal- of leesmethode. Aan de hand van een handige checklist én do’s en dont’s uit de praktijk, laat ze zien hoe je komt tot een methode die past bij jullie school.

Chantalle Blomsteel is Intern Begeleider, freelance onderwijsspecialist bij onderwijsadviesbureau Viavansas en afgestudeerd schoolleider. Ze heeft meer dan twintig jaar ervaring in het basisonderwijs. Naast haar werk als Intern begeleider begeleidt Chantalle verschillende scholen. Dit doet ze o.a. bij Viavansas met verbetertrajecten en implementaties maar ook met trainingen op het gebied van lezen en taal.

Presentatie Chantalle terugkijken >>

Leerkrachten aan het woord

Wie kan er nou beter vertellen over Nieuw Nederlands Junior dan de scholen die er iedere dag mee werken? In dit onderdeel delen leerkrachten Rianne en Suzette hun ervaringen en tips. Daarnaast geven ze antwoord op de meest gestelde vragen van de deelnemers.

Rianne Steenbeek is leerkracht op basisschool St. Jan de Doper in Utrecht. Op haar school werken ze met Nieuw Nederlands Junior Lezen. Ze zijn vooral heel blij met de aanpak van Close Reading. Ze vertelt hoe hun leesonderwijs effectiever is geworden en wat er op hun school veranderd is dankzij Nieuw Nederlands Junior Lezen.

Suzette Boeve is leerkracht van groep 7/8 op De Toermalijn. Op De Toermalijn zetten ze grote stappen om de kwaliteit van hun onderwijs te verbeteren. En met succes! Op haar school werken ze met de drieling (Nieuw Nederlands Junior Taal, Spelling en Lezen). Daarnaast hebben ze voor rekenen Getal & Ruimte Junior. Ze vertelt over hoe zij werken met de taalproducten van Nieuw Nederlands Junior Taal en hoe dit haar leerlingen zoveel meer plezier en resultaat levert.

Presentatie Rianne en Suzette terugkijken >>

Programma

14.30 – 14.35 Aftrap kickstart je taalkeuze – Pim Freie, methodespecialist en Wietske Smit, propositiemanager Noordhoff
14.35 -15.00 Key-note door Karin Versloot (Expertis) – De vijf uitgangspunten van effectief taal-en leesonderwijs
15.00 – 15.30 Wat maakt Nieuw Nederlands Junior uniek? – Pim Freie, methodespecialist
15.30 -15.50 Vragen en verder praten (tafelsessies in break out rooms)
15.50 – 16.10 Praktische tips voor je methodekeuze – Chantalle Blomsteel, (Viavansas)
16.10 – 16.20 Pauze
16.20-16.45 Leerkrachten aan het woord
16.40-16.45 Afsluiting – Pim Freie, methodespecialist en Wietske Smit, propositiemanager, Noordhoff
16.45-17.00 Ruimte voor vragen

Vragen & verder praten aan de digitale tafel

Tijdens het webinar was er 20 minuten tijd om vragen te stellen aan de diverse experts en leerkrachten.
Klik op de afbeelding voor een vergroting >>

Webinar terugkijken

Dit webinar is opgenomen op 15 maart 2023