Terugkijken webinar ‘Het lerende kind’ – Inzichten vanuit de wetenschap, toegepast in de praktijk – Pedro de Bruyckere 

Leren is iets fascinerends. Van iets nog niet kunnen, naar proberen en leren. Dat doet elk kind op zijn eigen manier, de hele dag door. En daar dragen jullie maar ook wij iedere dag aan bij! Onze liefde voor leren delen we graag met je. Al nieuwsgierig? 

Bij het ontwikkelen van onze leermiddelen zijn inzichten uit onderwijsonderzoek de basis. Bijvoorbeeld onderzoeken die gaan over hoe kinderen leren, wat kinderen nodig hebben om te (blijven) leren en op welke manier het leren het meest effectief is. Hiermee ontwikkelen we leeroplossingen die jij praktisch toepast in de klas. Bijvoorbeeld de opbouw van ‘samen’ naar ‘zelf’ in onze lesmethoden, het EDI-model als uitgangspunt in onze rekenmethode of het gespreid en herhaald oefenen met onze online oefenmaterialen.

In de webinarserie ‘Het lerende kind’ delen dé experts op het gebied van leren hun inzichten met je en zie je hoe wij dit vertalen in onze leeroplossingen.

Terugkijken webinar >>

Wat kun je verwachten?

Pedro De Bruyckere gaat als pedagoog en onderzoeker dieper in op online leren. Als onderwijs-mythbuster staat hij stil bij hardnekkige mythes over leren en technologie. Daarnaast gaat hij in de mogelijkheden en valkuilen over gebruik van technologie in offline en online onderwijs.

Onderwerpen: 

  1. Mythes over online leren en de inzet van technologie in het onderwijs.
  2. Hoe de inzet van technologie de didactiek kan versterken, een koppeling aan de theorie van dualcoding, gespreid herhalen en formatief evalueren.
  3. Tips en valkuilen bij het inzetten van technologie in het onderwijs.

Aan de hand van praktische voorbeelden laten wij zien hoe dit terugkomt in Junior Cloud, de nieuwe online leeromgeving van Noordhoff Basisonderwijs.

Pedro de Bruykere: technologie in dienst van goed onderwijs

  • Wie? – Pedro De Bruyckere (PhD, 1974) is verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent en de Universiteit Leiden. Hij schreef onder andere (mee) Jongens zijn Slimmer dan Meisjes, Klaskit en Juffen zijn Toffer dan Meesters. Hij blogt op xyofeinstein.be en TheEconomyOfMeaning.com.
    Hij is wereldwijd bekend als ‘onderwijs-mythbuster’ dankzij zijn boeken waarin hij clichés over leren, technologie in de klas en effectiviteit van leren te lijf gaat. Bekende boeken over dit onderwerp zijn ‘Juffen zijn toffer dan meesters’ (2019), Wat we kinderen echt kunnen leren’ (2016), ‘Jongens zijn slimmer dan meisjes’ (2013). Binnenkort verschijnt ‘Bijna alles wat je moet weten over psychologie’.  
  • Expertise? – Mythes in het onderwijs, onderwijsvernieuwingen, technologie in het onderwijs, online leren, jongerencultuur. 
  • Wat kun je verwachten? – In dit webinarvertaalt Pedro de theorie uit eerdere webinars uit de serie ‘Het lerende kind’ naar de inzet van technologie in het onderwijs. Hij gaat onder andere in op mogelijke mythes over de inzet van technologie in het onderwijs, hoe je technologie zo inzet dat het de didactiek versterkt en welke valkuilen er zijn bij de inzet van technologie in het onderwijs.

 

Webinar terugkijken

Dit webinar is opgenomen op 12 november 2020